Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Διάφορες διηγήσεις εκ του Μεγάλου Γεροντικού που μας ενθαρρύνουν για υπομονή και ανδρεία

1. Πήγαν κάποιοι στον αββά Αντώνιο και του είπαν: «Πες μας κάποιο λόγο πώς να σωθούμε». Και ο Γέροντας τους λέει: «Ακούσατε τι λέει η Γραφή; Σας αρκεί αυτή». Αλλά αυτοί είπαν: «Θέλουμε και από σένα, πάτερ, να ακούσουμε». Και ο Γέροντας τους είπε:
«Το Ευαγγέλιο λέει: Αν κάποιος σε χτυπήσει στο δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο». «Δεν μπορούμε -του λένε- να το κάνουμε αυτό». «Εάν δεν μπορείτε να στρέψετε και το άλλο -λέει ο Γέροντας- υπομείνετε τουλάχιστον το ράπισμα στο ένα». «Ούτε αυτό μπορούμε» του απαντούν. Ξαναμιλάει ο Γέροντας: «Εάν ούτε αυτό μπορείτε, μην ανταποδίδετε τα ίσα». Λένε πάλι: «Ούτε αυτό μπορούμε». Τότε ο Γέροντας γυρνάει και λέει στο μαθητή του: «Κάνε τους λίγο κουρκούτι, γιατί είναι άρρωστοι. Εάν το ένα δεν μπορείτε και το άλλο δεν θέλετε, τι να σας κάνω;»

2. Ένας αδελφός ανέφερε στον αββά Αγάθωνα το πρόβλημά του: «Μου δόθηκε μια εντολή -είπε- και θα έχω πειρασμό εκεί όπου θα εκτελέσω την εντολή. Δηλαδή θέλω να πάω, γιατί μου δόθηκε εντολή, αλλά φοβούμαι τον πειρασμό».
Και ο Γέροντας του λέει: «Εάν ήταν ο Αγάθων στη θέση σου, θα εκτελούσε την εντολή και τον πειρασμό θα τον νικούσε».

3. Είπε ο αββάς Αμμωνάς: «Δεκατέσσερα χρόνια έκανα στη Σκήτη, παρακαλώντας τον Θεό νύκτα και μέρα να μου δώσει τη χάρη του να νικήσω την οργή».

4. Είπε ο αββάς Ποιμήν: «Τα σημάδια της προκοπής1 του μοναχού στους πειρασμούς φαίνονται».

5.Είπε ο αββάς Βησσαρίων: «Σαράντα ημερονύκτια έμεινα ανάμεσα σε παλιουριές2 όρθιος και χωρίς να κοιμηθώ καθόλου».

6. Ο ίδιος αββάς Βησσαρίων είπε: «Σαράντα χρόνια δεν έπεσα στο πλευρό μου, αλλά κοιμόμουν καθισμένος ή όρθιος».

7. Διηγήθηκαν οι μαθητές του αββά Βησσαρίωνα ότι η ζωή του Γέροντα υπήρξε τέτοια σαν να ‘ταν  ένα από τα πουλιά που πετούν στον αέρα ή ψάρι που κολυμπάει στη θάλασσα ή ζώο της στεριάς· έζησε όλη του τη ζωή ατάραχα και αμέριμνα. Δεν είχε καμιά έννοια για σπίτι· δεν φάνηκε να τον διακατέχει επιθυμία να βρεθεί σε κάποιον τόπο, ούτε για να χορτάσει τροφή, ούτε να αποκτήσει στέγη, ούτε να ‘χει μαζί του βιβλία. Είχε εντελώς ξεπεράσει τα σωματικά πάθη.
____________________
1. Δηλαδή ο χαρακτήρας της πνευματικής του ζωής, η γνήσια μοναχική συνείδηση και πράξη, η αρετή του, η κοινωνία του μετά του Θεού στο καμίνι των πειρασμών αναγνωρίζονται.
2. Παλιούρος ή παλιουριά είναι αγκαθωτός φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο. Στην Ελλάδα απαντά ως αυτοφυής θάμνος ύψους 2-3 μέτρων με κίτρινα πολύ μικρά άνθη, γνωστό κοινώς ως παλιούρι ή παλιουριά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...