Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Σε ένα χωριό της Ρουμανίας, δεν υπήρχε ιερέας, και οι κάτοικοι πήγαιναν συχνά στον Πατριάρχη με το αίτημα, την πλήρωση της κενής θέσης. Όμως ο Πατριάρχης δεν είχε την δυνατότητα να ικανοποιήσει το αίτημα των ανθρώπων. Πήγαιναν και ξαναπήγαιναν οι κάτοικοι, αλλά, τίποτε ο Πατριάρχης τους έλεγε τα ίδια λόγια, ότι δεν έχω ιερέα να σας στείλω στο χωριό. Εν τω μεταξύ άλλοι πέθαιναν αδιάβαστοι, άλλοι είχαν γυναίκες και παιδιά χωρίς γάμο, τα παιδιά και οι μεγάλοι ήταν αβάπτιστοι.

 Μία μέρα σταμάτησε έξω από τον Ναό ένα αυτοκίνητο και κατέβηκε ένας ιερέας. Όλο το χωριό ανάστατο ήρθε παπάς φώναζαν. Πήγαν εκεί οι κάτοικοι, τον καλωσόρισαν και του είπαν : "Πώς ήρθες στο χωριό αφού ο Πατριάρχης μας είχε πει ότι δεν έχει παπά να μας στείλει ;" Τότε ο ιερέας τους είπε : "Αυτό δεν θέλατε ; Δεν θέλατε ιερέα ; Να ήρθα". Όλο το χωριό χάρηκε με την παρουσία του νέου ιερέα.

Ο ιερέας άρχισε αμέσως δουλειά, πήγε σε όλους τους τάφους και διάβαζε την εξόδιο ακολουθία, βάπτισε και πάντρεψε όλους στο χωριό, λειτουργούσε και τους κοινωνούσε.

Μια μέρα, καλεί τους χωρικούς και τους λέγει ότι : "θα φύγω, τελείωσε η αποστολή μου". Τότε το χωριό αναστατώθηκε. "τώρα που ήρθες θα φύγεις;" Όμως ο ιερέας δεν άκουγε τους κατοίκους και επέμενε στην απόφασή του. Αφού οι χωρικοί κατάλαβαν ότι δεν γινόταν τίποτε τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του και τον κατευόδωσαν.

Μετά από μέρες πήγαν στον Πατριάρχη να τον ευχαριστήσουν που τους έστειλε παπά και να του πουν όταν μπορέσει να τους ξαναστείλει κάποιον ιερέα, αλλά ο Πατριάρχης δεν ήξερε τίποτα. Τους είπε ότι εγώ δεν έστειλα κανέναν παπά γιατί δεν έχω, όμως περιμένετε μήπως ο πρωτοσύγκελος σας έστειλε κάποιον για να σας εξυπηρετήσει. Πήρε τηλέφωνο τον πρωτοσύγκελο αλλά ούτε κι αυτός είχε στείλει κανέναν. Ο Πατριάρχης τους είπε : "τί έκανε αυτός ο ιερέας στην ενορία ;" Οι χωρικοί είπαν : "μας πάντρεψε, μας βάπτισε, μας έκανε τις κηδείες των γονέων μας, μας έκανε ότι κάνει ένας παπάς". "Καλά - είπε ο Πατριάρχης - δεν σας έδινε χαρτιά, δεν έγραφε τα μυστήρια ;"

"Βεβαίως, είπαν οι χωρικοί μας έδινε χαρτιά και τα καταχώρισε στα βιβλία του ναού. - Δεν είδατε τί έγραφε ; Και πώς υπέγραφε με τί όνομα ; - Όλα τα στοιχεία Δέσποτα τα έγραφε στα Ρουμανικά. Πολλά γράμματα δεν ξέρουμε, γιατί την υπογραφή την έβαζε σε άλλη γλώσσα που δεν έχουμε ξαναδεί". Ο Πατριάρχης παρακάλεσε να πάνε να φέρουν τα βιβλία για να δει ποιος ήταν αυτός ο κληρικός. Όταν του πήγαν τα βιβλία ο Πατριάρχης έμεινε έκθαμβος. Δεν πίστευε στα μάτια του. όντως όλα τα στοιχεία ήταν γραμμένα στα Ρουμανικά ενώ το όνομά του ήταν γραμμένο στα Ελληνικά, με το όνομα της υπογραφής : Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως.

ΠΗΓΗ : ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΦΩΤΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ, σ. 19 κ.ε.

http://tribonio.blogspot.gr/2017/02/blog-post_7.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...