Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Ιστορικά στοιχεία
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του Βυζαντινού Μοναστηριού του Αγίου. Ο Ναός εσωτερικά χωρίζεται σε τρία μέρη. Τον πρόναο, τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ναού είναι τρίκλητος βασιλικός.
Πριν το σημερινό ναό του Αγίου Γεωργίου ήταν χτισμένος ο Μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας της Ελεούσας, ο οποίος εκτεινόταν από το συνεδριακό κέντρο Θήβας ο στην Περιφερειακή Οδό κάτω από τη γειτονιά της Γούρνας. Ο Ναός αυτός της Παναγίας γκρεμίστηκε και βυθίστηκε μαζί με την υπόλοιπη Θήβα από το σεισμό που έγινε στην πόλη στις 18 Αυγούστου 1853. Η Παναγία η Ελεούσα μαζί με την Παναγία τη Λόντζα (σημερινός Μητροπολιτικός Ναός), εξυπηρετούσαν το κέντρο της πόλης πνευματικά με την Παναγία την Ελεούσα να εξυπηρετεί και τη συνοικία του Πυριού.
Μετά τον σεισμό που προαναφέρθηκε, ο οποίος είχε 13 θύματα και την καταστροφή του ναού της Παναγίας, οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν το χτίσιμο νέου Ναού. Επειδή κινήθηκαν στα ερείπια του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου, αφιέρωσαν το νέο Ναό στον Άγιο και κατόπιν έχτισαν ναΰδριο αφιερωμένο στην Παναγία, το οποίο υπάρχει ως και σήμερα απέναντι στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είχε αρχικά οικοδομηθεί με τρούλο, αλλά χωρίς πρόναο, ο οποίος χτίστηκε πολύ πρόσφατα. Η ανοικοδόμησή του υπολογίζεται από το 1855 ως το 1860. Ο Τρούλος όμως γκρεμίστηκε και αυτό το κομμάτι του ναού επισκευάστηκε χωρίς τρούλο. Ο λόγος για τον οποίο ο τρούλος έπεσε, ήταν πιθανώς ο σεισμός που έγινε την πόλη στις 23 Μαΐου 1893.
Με βάση δύο εικόνες της Ενορίας, αλλά και μαρτυρίες στις 17 Ιανουαρίου ε.έ. τιμούσαν οι Ηπειρώτες της πόλης τον Άγιο Γεώργιο των εξ Ιωαννίνων στο Ναό, κάτι το οποίο συμβαίνει ως και σήμερα. Οι δύο εικόνες - κειμήλια γράφουν τις εξής χρονολογίες: 1900 και 1920. Κατόπιν τούτου αντιλαμβανόμαστε ότι οι κάτοικοι της πόλης των Θηβών, που είχαν καταγωγή από την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τιμούσαν και εόρταζαν από πολύ νωρίς τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, καθώς γνωρίζουμε από το βίο του Αγίου ότι ετελειώθη κατά το έτος 1838.
Επίσης μετά το 1914 και τις πρώτες προσφυγικές ροές από τη Μικρά Ασία, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και εγκαταστάθηκαν βορειοανατολικά του Ναού (σημερινός προσφυγικός Συνοικισμός), βρήκαν πνευματικό αποκούμπι στον Άγιο Γεώργιο, ώσπου ανοικοδόμησαν το Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Επιπλέον, στο ναό υπάρχει προσκυνητάρι της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Αυτό διότι οι σιδηρουργοί της εποχής την είχαν προστάτιδα και φαίνεται πως κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου την τιμούσαν στο Ναό μας.

Το Τέμπλο

Το Τέμπλο του Ναού μας είναι ξυλόγλυπτο στο χέρι και μάλιστα πρόσφατα συντηρημένο. Οι παραστάσεις που κυριαρχούν είναι η Άμπελος, το Παγόνι και ο Δικέφαλος αετός, παραστάσεις που υπάρχουν και σε άλλα ξυλόγλυπτα του Ναού όπως τα αναλόγια, τον Δεσποτικό θρόνο και τα προσκυνητάρια.
Οι εικόνες του Τέμπλου μας είναι βυζαντινής τέχνης. Στην αρχή κάποιες από αυτές είχαν και ασημένια πουκάμισα, όπως εικονίζονται παρακάτω, αλλά αφαιρέθηκαν και τώρα φυλάσσονται στην Ενοριακή Εστία του Ναού.

Εικόνα του Κυρίου, 1857

Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, 
"Εξ Υδρας Πατολέων Γ', Εν Αθήναις ΑΙΩΝς"

Εικόνα Αγίου Γεωργίου, 1885

           Εικόνα Τιμίου Προδρόμου, 1857

Εικόνα Αγίας Τριάδος

Εικόνα Αγίας Αικατερίνης, 1863

Εικόνα Αγίου Νικολάου, 
Αθήνησιν τη 15η Μαΐου 1863

Εικόνα Αγίου Αθανασίου, 1863

Τα Παγόνια

Ο Δικέφαλος αετός 

Το πάνω μέρος της Ωραίας Πύλης, ενώ διακρίνεται και το Δωδεκάορτο

Η Ωραία Πύλη 



Το Προσκυνητάρι της Αγίας Βαρβάρας 

Το Προσκυνητάρι της Αγίας Αννης στον Πρόναο 

Το ξυλόγλυπτο Αναλόγιο του Ψάλτου
























Παλαιά ασημένια πουκάμισα του Τέμπλου





Το παλαιό Προσκυνητάρι του Αγίου 


Ο Δεσποτικός Θρόνος του Ναού 

Ο Σταυρός του Κυρίου, Λαϊκή Τέχνη 


Παναγία η Ελεούσα 


Παναγία Σουμελά

Ο Επιτάφιος του Ναού 


Το Ιερό Λείψανο του Αγίου μας



Το Προσκυνητάρι του Αγίου με την Θαυματουργή εικόνα 


Το Ιερό Λείψανο του Αγίου μας





'

Ω Πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα των Πάντων, Αγίων Αγιώτατον Λόγον




Δοξολογία Εθνικής Εορτής 






Βράδυ Αναστάσεως 































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...