Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΗΒΩΝ
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016
Παρουσία πολλών Ιερέων με επικεφαλής τον Εφημέριο τού Ιερού Ναού Πανοσιολογιότατο Πατέρα Νικόδημο και πλήθους πιστών ο Ιερός Ενοριακός Ναός τού Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου των Θηβών υποδέχθηκε την Θαυματουργή Εικόνα τής Παναγίας τής Γιάτρισσας από τον ομώνυμο Ιερό Ναό τού Λουτρακίου τής Μητροπόλεως Κορίνθου.
Πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
Είναι η δεύτερη έξοδος τής Θαυματουργής Εικόνας τής Μεγαλόχαρης από τον Ναό της,  αφού είχε προηγηθεί η πρώτη στίς 17-10-16 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  τού Αγίου Δημητρίου τής Χαλκίδας στό πλαίσιο τών Εορταστικών Εκδηλώσεων ''Δημήτρια''.
Η Ιστορία τής Εικόνας τής Παναγίας τής Γιάτρισσας χρονολογείται από το 1928  , 88 χρόνια πριν με αφετηρία τα Ιεροσόλυμα .

Η Θαυματουργή Εικόνα τής Παναγίας τής Γιάτρισσας θα παραμείνει ως ευλογία!!! στον Ιερό Ενοριακό Ναό τού Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου των Θηβών για ένα τετραήμερο από 1-11-16 έως 4-11-16  με την ευκαιρία τής Εορτής τής Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων τού Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρος .

Κάθε ημέρα θα τελούνται Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί στη Χάρη της , όπως και Ιερό Ευχέλαιο την Πέμπτη 3-11-16. Η αναχώρηση τής Θαυματουργής Εικόνας θα πραγματοποιηθεί το Απόγευμα τής Παρασκευής 4 Νοεμβρίου προς τον Ιερό Ναό της στο Λουτράκι , με την Τιμητική Συνοδεία Λεωφορείου με Πιστούς  τού Ιερού Ενοριακού  Ναού τού Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου των Θηβών

Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ !!! ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ
Στο κέντρο της πόλεως του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των  κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά το θείο βρέφος.

Η εικόνα ήρθε από τα Ιεροσόλυμα περί το 1928 μ.Χ. και με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Δαμασκηνού χτίστηκε ένας μικρός ναός (απέναντι από τον σημερινό) ενώ λόγω των πολλών θαυμάτων υγείας που έκανε επονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Κατόπιν λόγω της μεγάλης συρροής των προσκυνητών, την 10ην Μαρτίου 1960 μ.Χ. θεμελιώθηκε ο σημερινός Ναός επί Κορινθίας Προκοπίου ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και το επιβλητικό προσκυνητάρι της εικόνας της Παναγίας μας.

Το ιστορικό της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι το εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ' αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.

Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928 μ.Χ. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας.














ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...