Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος – Ο πονηρός μας πολεμά και με την αρετή

*Όλους τους ανθρώπους τους πολεμάει ο διάβολος, γιατί όλους θέλει να τους κολάσει. Αλλά περισσότερο πολεμάει τους ενάρετους, αυτούς που αγωνίζονται με πόθο «τον καλό αγώνα της πίστεως», αυτούς που έχουν καρπούς πνευματικούς…
~ Όταν, λοιπόν, ο πονηρός δεν μπορέσει φανερά να βλάψει με την κακία τη σωτηρία μας, πολλές φορές στα ίδια τα έργα της αρετής κρυφά τοποθετεί το δόλωμα και με αυτό καταβυθίζει ολόκληρο τον πλούτο.
Τι σημαίνει αυτό που λέω; Πρέπει να το πω με περισσότερη καθαρότητα, ώστε αφού διδαχθούμε τις πονηρίες του, ν’ αποφύγουμε την βλάβη που προέρχεται από αυτές.
Όταν δει ότι δεν δεχόμαστε εύκολα γυμνή την κακία, αλλά αποφεύγουμε την ασέλγεια και προτιμάμε τη σωφροσύνη και ότι αποστρεφόμαστε την πλεονεξία και μισούμε την αδικία, ότι παραμερίζουμε την τρυφή, ότι νηστεύουμε και προσευχόμαστε και ότι φροντίζουμε για την ελεημοσύνη, τότε λοιπόν σχεδιάζει άλλα τεχνάσματα με τα οποία μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο τον πνευματικό μας πλούτο και να αχρηστέψει τόσες αρετές.
Διότι αυτούς που υπερνικούν με μεγάλο κόπο τα τεχνάσματα του, τους κάνει να υπερηφανεύονται για τα κατορθώματά τους και να αποβλέπουν στην ανθρώπινη δόξα, για να τους κάνει έτσι να χάσουν την αληθινή δόξα.

*(Εις την Γένεσιν, ΛΑ’ ΕΠΕ 3,302-306).

από το βιβλίο: «Ο Διάβολος και η Μαγεία» υπό Βενέδικτου Ιερομόναχου Αγιορείτου (έκδοση Συνοδεία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου- Νέα Σκήτη Αγίου Όρους) simeiakairwn.wordpress.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...