Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος

Θαδδαῖε! ποῖον ἄλλο σοι πλέξω στέφος,
Ἤ αὐτόπτην λέγειν σε, καὶ μύστην Λόγου;
Εἰκάδι πρώτῃ Θαδδαῖος βιότοιο ἀπέπτη.
Ο Άγιος Ιούδας ήταν ένας από τους 12 Απόστολους. Στο κατά Λουκᾶν Ευαγγέλιο (κεφ.ΣΤ΄,16) όπως και στις Πράξεις των Αποστόλων(κεφ.Α΄, 13) ονομάζεται Ιούδας Ιακώβου, δηλαδή αδελφός Ιακώβου  του αδελφοθέου και στο κατά Ματθαῖον Ευαγγέλιο (κεφ.Ι΄,3) ονομάζεται Θαδδαίος και Λεββαίος. Ήταν αδελφός του Κυρίου, γιατί ήταν υιός του Μνήστορος Ιωσήφ. Βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. 
Μετά την Ανάληψη του Ιησού κήρυξε το Ευαγγέλιο της σωτηρίας αρχικά στη Μεσοποταμία, στη συνέχεια στην Παρθία, την Αρμενία και τέλος στη Συρία και κυρίως στην Έδεσσα. Έφθασε το κήρυγμά του έως τη Βυρηττό και τη Φοινίκη. 
Επειδή αυτοί που λάτρευαν τα είδωλα και τους ψεύτικους θεούς δεν μπορούσαν να γιατρευτούν από τις ανίατες ασθένειες κατέφευγαν στον Άγιο αυτόν Απόστολο, ο οποίος τους θεράπευε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Η θεραπεία του σώματος τους οδηγούσε στη θεραπεία της ψυχής, καθώς πολλοί ειδωλολάτρες καταλάβαιναν ποιος είναι ο Αληθινός Θεός και βαπτίζονταν Χριστιανοί.
Αμέτρητα είναι είναι τα θαύματα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου του Θεαδέλφου κατά την επίγεια βιοτή του. Χαρακτηριστικό παραμένει το θαύμα της ιάσεως του ηγεμόνα της Συρίας Αύγαρου, ο οποίος ασθένησε βαριά από λέπρα και θεραπεύθηκε πλήρως από τον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο. Ο ηγεμόνας αναγνωρίζοντας την πίστη που δίδασκε ο Απόστολος Ιούδας στον Ιησού Χριστό, σαν αληθινός ηγέτης που ενδιαφέρεται για το καλό του λαού του, οδήγησε μεγάλο πλήθος εκ του λαού να βαπτιστεί στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αφού περάτωσε το θείο έργο του ο Απόστολος Ιούδας, συνελήφθηκε στην πόλη Αραράτ από τους απίστους, οι οποίοι τον κρέμασαν και τον σκότωσαν τοξεύοντάς τον με 19 βέλη. Έτσι  παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.

Στην Καινή Διαθήκη, έχουμε και μια Καθολική Επιστολή του Ιούδα, που είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής. Να τι συμβουλεύει στους χριστιανούς, που ζουν μέσα στο διεφθαρμένο από την αμαρτία κόσμο: "Σεις, όμως. αγαπητοί, αντίθετα με το διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρείστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή". Επιστολή  Ιούδα, 20-21

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Θεοῦ τοῦ ἐν σώματι, ἐπιφανέντος ἠμίν, αὐτόπτης γενόμενος, καὶ ἱερὸς μαθητής, Θαδδαῖε Ἀπόστολε, ἔλαμψας τοὶς ἐν σκότει, τὴν σωτήριον χάριν ὤφθης τῶν ἐν Ἐδέσσῃ, ἰατὴρ λαμπαδοῦχος, διὸ τοὺς προσιόντας σοί, σκέπε ἑκάστοτε.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολε ἅγιε Θαδδαῖε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἑορτὴ χαρμόσυνος, τοῦ Ἀποστόλου ἐπέστη, εὐφροσύνως σήμερον, ἐπιτελέσωμεν ταύτην· νέμει γάρ, τοῖς αὐτὸν πίστει ἀεὶ τιμῶσι, λύτρωσιν ἁμαρτημάτων, καὶ ῥῶσιν θείαν· καὶ γὰρ ἔχει παρρησίαν, ὡς θεῖος μύστης Χριστοῦ τῆς χάριτος.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Προσπελάσας Ἡλίῳ τῷ νοητῷ, παρ' αὐτοῦ τὰς ἀκτῖνας τὰς μυστικάς, ἐδέξω καὶ γέγονας, ὡς ἀστὴρ φαεινότατος, καταυγάζων πάσης, τῆς γῆς τὰ πληρώματα, καὶ σκεδάζων πλάνης, ὁμίχλην μακάριε· ὅθεν τὴν φωσφόρον καὶ ἁγίαν σου μνήμην, πιστῶς ἑορτάζομεν, καὶ συμφώνως βοῶμέν σοι· Θαδδαῖε, Ἀπόστολε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Τὸν Χριστοῦ Μαθητὴν ἅπαντες εὐφημήσωμεν, τὸν αὐτόπτην τοῦ Λόγου τιμήσωμεν σήμερον. Οὗτος γὰρ τῷ κόσμῳ ἐκήρυξε τὸ πάνσεπτον Εὐαγγέλιον, καὶ τὰ ἔθνη σαγηνεύσας ἐκ τοῦ βυθοῦ τῆς πλάνης ἀνήγαγε, τὴν δὲ ὁδὸν τῆς ἀληθείας ὑποδείξας, δι' αὐτῆς ἀνάγει τοὺς πιστοὺς πρὸς πατρίδα οὐράνιον, καὶ τῷ θείῳ θρόνῳ λαμπρῶς παριστάμενος, φωτισμὸν παρέχει δαψιλῶς τοῖς αὐτὸν ἐκ πόθου γεραίρουσι. Καὶ γὰρ ἔχει παρρησίαν, ὡς θεῖος μύστης Χριστοῦ τῆς χάριτος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...