Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Ο Παντοκράτωρ Ιησούς Χριστός

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙ ΓΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Με τη λατρεία του Θεού, ζεις στον Παράδεισο.  Άμα γνωρίσεις και αγαπήσεις τον Χριστό, ζεις στον Παράδεισο.  Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος.  Ο Παράδεισος αρχίζει από δω.  Η Εκκλησία είναι ο επί γης Παράδεισος, ομοιότατος με τον εν ουρανοίς.  Ο Παράδεισος, που είναι στον ουρανό, ο ίδιος είναι κι εδώ στη γη.  Εκεί όλες οι ψυχές είναι ένα, όπως η Αγία Τριάδα είναι τρία πρόσωπα, αλλά είναι ενωμένα κι αποτελούν ένα.
Κύριο μέλημά μας είναι να αφοσιωθούμε στον Χριστό, να ενωθούμε με την Εκκλησία.  Αν μπούμε στην αγάπη του Θεού, μπαίνουμε στην Εκκλησία.  Αν δεν μπούμε στην Εκκλησία, αν δεν γίνουμε ένα με την εδώ, την επίγεια Εκκλησία, υπάρχει φόβος να χάσουμε και την επουράνια.  Κι όταν λέμε επουράνια, μη νομίζουμε ότι θα βρούμε στην άλλη ζωή κήπους με λουλούδια, βουνά και νερά και πουλιά.  Δεν έχει εκεί τις επίγειες ομορφιές, είναι κάτι άλλο, κάτι πολύ υψηλό.  Αλλά για να πάμε στο κάτι άλλο, πρέπει να περάσουμε απ’ αυτά, απ’ τις γήινες εικόνες κι ομορφιές.
Όποιος ζει τον Χριστό, γίνεται ένα μαζί Του, με την Εκκλησία Του, ζει μια τρέλα!  Η ζωή αυτή είναι διαφορετική απ’ τη ζωή των άλλων ανθρώπων.  Είναι χαρά, είναι φως, είναι αγαλλίαση, είναι ανάταση.  Αυτή είναι η ζωή της Εκκλησίας, η ζωή του Ευαγγελίου, η Βασιλεία του Θεού.  «Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν»  (Πρβλ. Λουκ. 17,21).  Έρχεται μέσα μας ο Χριστός κι εμείς είμαστε μέσα Του.  Και συμβαίνει όπως μ’ ένα κομμάτι σίδηρο, που, τοποθετημένος μες στη φωτιά, γίνεται φωτιά και φως˙  έξω απ’ τη φωτιά, πάλι σίδηρος σκοτεινός, σκοτάδι.
Στην Εκκλησία γίνεται η θεία συνουσία, γινόμαστε ένθεοι.  Όταν είμαστε με τον Χριστό, είμαστε μέσα στο φως˙  κι όταν ζούμε μέσα στο φως, εκεί δεν υπάρχει σκότος.  Το φως, όμως, δεν είναι παντοτινό˙  εξαρτάται από μας.  Συμβαίνει όπως με το σίδηρο, που έξω απ’ τη φωτιά γίνεται σκοτεινός.  Σκότος και φως δεν συμβιβάζονται.  Ποτέ δεν μπορεί να έχουμε σκοτάδι και φως συγχρόνως.  Ή φως ή σκότος.  Όταν ανάψεις το φως, πάει το σκότος.
«Βίος και Λόγοι»  Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Ιερά Μονή Χρυσοπηγής
Χανιά 2003
Μέρος Β΄:  Λόγοι περί Εκκλησίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...